Top vijest

NAČELA DOBROG SJEDENJA

NAČELA DOBROG SJEDENJA

Donosimo Vam nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći kod kupnje stolice. Razmislite koliko vremena dnevno provodite sjedeći i što je važno kod odabira kvalitetne uredske stolice.

 

  1. Uredska stolica mora imati certifikat.

Certificirana stolica jamči kvalitetu, stabilnost, snagu i izdržljivost, te da su proizvedene prema trenutnim standardima.

 

  1. Visina sjedala je podesiva.

Podešavanjem područja sjedala na pravu visinu izbjegava se zagušenje krvnih žila u nogama korisnika. To je osnova opuštenog sjedećeg položaja.

 

  1. Površina sjedala je na oprugu.

Kada korisnik sjedne, sjedalo se lagano poskakuje. To sprječava trzaje u kralježnici.

 

  1. Naslon za leđa je dovoljno visok

Naslon za leđa treba dosezati barem do korisnikovih lopatica kako bi mogao dovoljno poduprijeti cijelo tijelo.

 

  1. Naslon za leđa pruža lumbalni oslonac koji se može jasno osjetiti.

Izbočina naslona u donjem dijelu leđa podupire leđa posebno kada korisnik sjedi uspravno. Lumbalni oslonac treba se jasno osjetiti, ali ne smije vršiti nikakav pritisak na kralježnicu kada se korisnik nasloni.

 

  1. Visina cijelog naslona ili lumbalnog oslonca treba biti podesiva.

Leđa korisnika pravilno su poduprta samo ako je lumbalni oslonac podešen na visinu koja je odgovarajuća za pojedinca.

 

  1. Uredska stolica omogućuje dinamično sjedenje

U tu svrhu obično se koristi mehanizam sinkronizacije. Kada se korisnik nasloni, naslon se naginje unatrag. Površina sjedala se također naginje unatrag. Uredska stolica prati prirodna kretanja korisnika.

 

  1. Uredska stolica ima naslone za ruke čija se visina može podesiti.

Nasloni za ruke ublažavaju pritisak na područje ramena i sprječavaju napetost mišića. Također pomažu korisniku da sjedne i ustane bez naprezanja leđa.

 

  1. Podesivi nasloni za ruke

Mogu se zakretati ili se njihova širina može podesiti. To osigurava da svaki korisnik može pravilno koristiti naslone za ruke i da se neće osjećati skučeno.

 

  1. Kotači

Plastični kotači koriste se na mekanim podlogama poput tepiha ili tapisona. Gumeni kotači koriste se na tvrdim podlogama poput parketa, laminata, pločica kako bi se izbjeglo oštećenje podloge

 

  1. Veliki kut otvaranja kada se korisnik nasloni

Nasloni koji se naginju unazad samo nekoliko stupnjeva pružaju vrlo malo olakšanja za kralježnicu. Naslon bi se trebao moći nagnuti unatrag najmanje 30 stupnjeva.

 

  1. Nema efekta “skidanja košulje”

Kada se korisnik nasloni, naslon se mora kretati u savršenoj koordinaciji s korisnikovim leđima. Ako se naslon pomakne prema gore, visina lumbalnog oslonca će se promijeniti. To može uzrokovati neugodan pritisak i efekt “skidanja košulje”.

 

  1. Nema podizanja prednjeg ruba sjedala

Ako se prednji rub sjedala osjetno podiže kada se korisnik nagne unatrag, postoji pritisak na donju stranu bedara. To dovodi do slabe cirkulacije krvi.

 

  1. Prilagodba težini korisnika

Protu tlak naslona mora biti podesiv tako da odgovara tjelesnoj težini korisnika. Korisnik se mora moći nasloniti bez guranja. S druge strane, naslon bi također trebao podržati korisnikov povratak u uspravno držanje laganim guranjem na leđa korisnika. Korisnik mora biti u mogućnosti napraviti prilagodbe dok sjedi.