Top vijest

SINDROM IZGARANJA NA POSLU

Da li je stres na poslu možda dio vaše svakodnevnice?! Nesumnjivo je. Tako je većini radno sposobne populacije. Svjetska zdravstvena organizacija odavno je prepoznala stres na poslu kao epidemiju, a u svibnju 2019. godine dala mu je i službeni naziv – sindrom izgaranja. Možete ga prepoznati ukoliko izgubite energiju i entuzijazam, pristupate poslu sa negativnim i ciničnim stavom i jednostavno više niste produktivni.

U takvim situacijama postoji nekoliko alata i vještina koje Vam mogu pomoći da si radni tjedan olakšate i da se Vaše psihičko i fizičko stanje znatno popravi.

NE SJEDITE PREDUGO

U našoj prirodi je da sjedimo, ali predugo sjedenje nije preporučljivo. Zato radite 15 minutne pauze u kojima ćete raditi u stajaćem položaju, prošećite do kolega kako bi zajedno prokomentirali projekte, pripremite si osvježavajući napitak i mozak će vam biti zahvalan! Danas na tržištu postoji bogata ponuda stolova podesivih po visini, ali isto tako i stolica na kojima možete sjediti povišeno. Da bi stolica bila povišena samo je potrebno naručiti povišeni plinski podizač, kojemu se može nadodati i ring koji služi dao dodatan oslonac za noge. Vrijedi pokušati iako navike dugog sjedenja nije lako zaboraviti, dobri učinci povremenog stajanja dugoročno utječu na vaše zdravlje i to nije trend u uredima danas, nego rezultat znanstvenih istraživanja. Primjer možete pročitati na: https://www.bbc.co.uk/programmes/articles/31TVF5dHY342pN9pPgJ30rg/the-big-standing-up-experiment

PRIVATNO VRIJEME

Pronađite malo privatnog vremena za sebe. Prosurfajte vijesti, kupite si nešto preko web shopa, nazovite prijateljicu ili jednostavno otvorite prozor i izađite van. Kod opremanja poslovnih objekata u kojem postoji velika fluktuacija ljudi, u projektima se sve ćešće planira prostor za zaposlenike u kojima će pronaći predah, a da pri tome njihovo privatno vrijeme bude akustično izolirano.

Akustične pregrade – rješenja za predvorja

 

Akustične pregrade – prostor za zaposlenike

 

Akustične pregrade

KREATIVNO RADNO OKRUŽENJE

Trenovi i zahtjevi modernog ureda gotovo nemaju nikakve veze sa opremanjem ureda prije petnaest ili čak deset godina. Danas ne samo da su popularna, nego su nužna radna okruženja u kojima pauze, ali i radne sastanke provodite u opuštenim i smisleno dizajniranim prostorima koji izgledaju kao dnevni boravak. Tako mala preinaka koja doprinosi potpuno drugačijoj radnoj atmosferi, produktivnosti i kreativnosti.