Top vijest

PILATES NA RADNOM MJESTU

Često nismo ni svjesni da živimo u vremenu sjedećeg načina života u kojem plaćamo danak produktima tehnološkog unapretka, a što se u konačnici očituje previsokom cijenom- tjelesnom neaktivnošću. Ubrzani način življenja, kronični nedostatak vremena te razne tehnološke pogodnosti, bilo da je riječ o vožnji automobilom na posao, sjedenju u uredu pred računalom te večernje izležavanjem pred televizorom, izravno pridonose tjelesnoj neaktivnosti. Višegodišnji rad u uredu ispred računala može u konačnici dovesti do niza zdravstvenih problema uzorkovanih dugotrajnim sjedenjem u nepravilnom položaju.

VJEŽBE NA POSLU

Kralježnica i leđa možda najviše pate pri dugotrajnom sjedenju, a najlakše ćete ih razgibati ako sjednete uspravno na stolicu i stavite lijevu ruku iza lijevog kuka te se istegnete na lijevo i zadržite kratko. Vježbu ponovite i na desnu stranu.

Noge istegnite tako da u sjedećem položaju nogu ispružite sve dok vam ne dođe u ravninu s bokovima, te malo zadržite.

Sljedeća vježba uklanja bolove u leđima i opušta dijelove koji su u grču. Sjednite uspravno, naslonjeni na cijeli naslon. Jednom rukom uhvatite glavu s gornje strane tako da dodirnete rame, a drugom se primite za donji dio stolca. Lagano se naslonite prema natrag kako bi osjetili lagano istezanje s prednje i bočne strane.

Što se tiče ukočenog vrata, postoji vrlo jednostavna vježba koju možete češće prakticirati. Sjednite uspravno, držeći glavu također uspravno. U tom položaju sporo i polagano okrećite glavu što više možete ulijevo, pa udesno, pazeći pritom da ne pomičete cijelo tijelo i ramena, već samo vrat. Rukom možete dodirnuti lice i vrlo lagano pogurnuti vrat u tu stranu da bi se dodatno istegnuo. Nakon toga, nagnite glavu ulijevo i udesno, ne vrteći u krug, a zatim ju pognite, dotaknite bradom prsnu kost, pa ju polagano zabacite natrag.

KORIŠTENJE STOLICE NALIK PILATES LOPTI NA POSLU

Iako su pilates lopte te njihovo korištenje umjesto klasične stolice na radnom mjestu već izašle iz mode, razmislite o povratku ove vesele i korisne sjedalice. Stolice su napravljene tako da vašem tijelu pružaju potpunu podršku dok sjedite. Stolice koje nalikuju na pilates loptu zamijenile su klasične pilates lopte na radnom mjestu. Osim atraktivnog izgleda i dizajna postoji još niz razloga zbog kojih se danas preporuča korištenje ovakvih sjedalica.

Za razliku od klasičnih stolica, sjedenje na stolici nalik pilates lopti zahtijeva ravnopravnu upotrebu mišića, zbog ravnoteže, ali i zbog stabilnog sjedenja. Sjedenje na takvoj stolici je izuzetno korisno, jer aktivira rad leđnih i trbušnih mišića. Mišići cijelo vrijeme moraju biti aktivni kako bi održali ravnotežu tijela, a time utječemo na posturalne mišiće koji su zaduženi za uspravno držanje tijela. Posturalni mišići koji su odgovorni za tjelesno držanje nalaze se u blizini kralježnice i održavaju je uspravnom. Loše držanje dovodi do pogrbljenosti i pritiska na pluća te do „deprogramiranja“ ili slabljenja tih dubokih mišića uz kralježnicu. Nasuprot tome, sjedenje na stolici nalik pilates lopti je iznimno korisno za leđa jer aktivira rad mišića: tijelo se neprestano prilagođava kako bi održalo ravnotežu. Također, educira mišiće odgovorne za tjelesno držanje i stavlja tijelo u ravnotežu.

Prema riječima stručnjaka, u prvom redu, namjena im je poboljšati mišićnu stabilnost trupa i zglobova, fleksibilnost tijela, jačanje snage, jačanje trbušne muskulature i podizanja aerobne kondicije. No ova stolica djeluje i kao antistres terapija. Kako bismo održali ravnotežu na lopti moramo angažirati puno dubokih mišića stabilizatora. Jačanjem tih mišića možemo pomoći u prevenciji ozljeda leđa, koljena, skočnih zglobova, ramenih zglobova itd.

Osim što se brine za vašu kralježnicu, stolica nalik pilates lopti troši i kalorije. Dokazano je da tijekom radnog dana sjedenjem na lopti i balansiranjem ispred računala potrošite najmanje 360 kalorija jer vaše tijelo konstantno mijenja položaj što je dobro za jačanje mišića, popravljanje ravnoteže i cirkulaciju.

Osim vježbi koje možete raditi na poslu važno je povremeno ustati, istegnuti se i prošetati. Na primjer, odšetajte se od koleginog stola umjesto da mu šaljete mail ili sms. Na pauzi za ručak prošetajte od kantine ili restorana, umjesto da zovete dostavu. Kralježnica će Vam biti zahvalna.