Top vijest

KAKO ODABRATI ODGOVARAJUĆI STOLAC?

Odabir odgovarajućeg stolca uvelike ovisi o poslu i namjeni za koju će služiti. Uz mnoštvo stolaca koje možemo vidjeti nije lako odabrati ”onaj pravi”. Svaki stolac ima svoju posebnu priču i osobnost tako da svatko može naći nešto po svom ukusu.

Posao ne treba biti dosadan, a dobro dizajnirana stilska stolica može uljepšati radni prostor. Posjedovati kvalitetnu stolicu je presudno ukoliko se bavite poslom koji podrazumijeva mnogo vremena provedenog u sjedećem položaju. Vrlo često možemo čuti kolege i prijatelje kako se žale na bolove u glavi, vratu, leđima, nogama, a svemu tome uzrok je samo jedan, loša stolica. Udobna i odgovarajuća stolica omogućuje da se koncentrirate na posao pred Vama, a ne na bol u leđima, do koga često dolazi ukoliko se vremenski dugo i učestalo sjedi na neadekvatnoj i nekvalitetnoj stolici. Odabir odgovarajuće stolice je veoma zahtjevan zadatak i prilikom izbora treba obratiti pažnju na funkcionalnost, udobnost, fleksibilnost, dizajn i kvalitetu. Bilo da su Vaše potrebe potpora za cijela leđa sa lumbalnom potporom, stolica za cjelodnevni rad, moderan dizajn ili jednostavno stolica za svakodnevni rad.

GLAVNE KARAKTERISTIKE DOBRE UREDSKE STOLICE

Uredski namještaj za sjedenje namijenjen je opremanju ureda ili drugih radnih prostora, a ima funkciju podržavanja tijela u uspravnom, udobnom i zdravom sjedećem položaju pri radu ili drugim aktivnostima u radnoj okolini.

Na uredske radne stolice postavljaju se drugačiji uporabni zahtjevi od bilo kojeg namještaja za sjedenje. One moraju svojim konstrukcijskim karakteristikama, čvrstoćom i trajnošću osigurati nesmetano kretanje i rad u uredu. Konstrukcija mora osigurati sigurnu uporabu i veliku otpornost na mehanička opterećenja korištenja. Uredska stolica u širem smislu u osnovi se konstrukcijski sastoji od nožišta (postolja), sustava za namještanje visine i položaja (mehanizma), sjedala, naslona za leđa te rukonaslona. Dobra uredska stolica mora biti prilagođena svakom korisniku. Mora imati mehanizam za podešavanje visine, nagiba i dubine sjedala, mehanizam za podešavanje nagiba naslona prema težini, mogućnost njihanja, mehanizam za podešavanje visine i širine između rukonaslona, podešavanje potpore u lumbalnom dijelu kralježnice, podešavanje naslona za glavu i slično. Na takvim stolicama tijelo zauzima najbolji položaj za maksimalno rasterećenje kralježnice, osiguravajući istodobno udobnost kako bi se osigurala koncentracija pri radu. Klasični radni stolac mora biti na takvoj visini da laktovi s podlakticama čine kut od 90 stupnjeva, koljena trebaju formirati isti takav kut, a stopala ravno prianjati na pod. To, međutim, ne znači da tako treba sjediti cijelo radno vrijeme jer je dokazano da takav, “kraljevski” položaj, ako ga se dugo prakticira izaziva umor.

Prema Pravilniku o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom (N.N., br. 69/05. http://narodne-novine.nn.hr/), elementi o kojima treba voditi računa prilikom izbora stolca su ovi:

  • Radni stolac treba biti stabilan te osiguravati radniku udoban položaj i neometano pomicanje.
  • Visina sjedala radnog stolca treba biti podesiva (kako bi pri radu s računalom noge imale čvrsti oslonac).
  • Naslon mora biti oslonac za cijela leđa, podesivo po nagibu i visini.
  • Naslonjač za ruke, ako se upotrebljava, treba biti pravilno postavljen.

Stolica mora omogućavati, čak i poticati zauzimanje položaja nagnutog lagano naprijed, uspravnog položaja kao i onog nagnutog unazad. Također mora, koliko god je to moguće, spriječiti ili minimalizirati zakretanje zdjelice unazad i neutralizirati proces koji potiče nastanak kifoze (Kifoza predstavlja zakrivljenost srednjeg dijela kralježnice i sam pojam se odnosi na pretjeranu zakrivljenost) slabinske kralježnice.

Stolica također mora omogućavati češću promjenu položaja pri sjedenju tijekom rada jer dinamičko sjedenje napokon omogućava rješavanje proturječnosti između zahtjeva za minimalnim naprezanjem sustava kretanja (kroz uspravno sjedenje) i minimalne napetosti leđnih mišića (kroz položaj nagnut lagano naprijed).

Sjedalo mora imati određenu mekoću i deformaciju. Pretvrdo sjedalo, osobito kod mršavih ljudi, izaziva prevelik pritisak na kosti, a ako je premekano, sav teret se prenosi preko muskulature. Kod premekanog sjedala i velike deformacije, sjedenje se pretvara u čučanje. Sjedalo i naslon moraju se deformirati pod pritiskom tijela za oko 5 cm. U tom slučaju osigurani su dovoljni oslonci. Naslon mora biti u gornjem dijelu mekan, a u donjem (od pojasa na niže) tvrđi da posluži kao oslonac.

STOLICE ZA SVAKO RADNO MJESTO

Vrste stolica koje se mogu pronaći su: menadžerske stolice, operativne uredske stolice, konferencijske stolice, ergonomske stolice, lounge i ugostiteljske stolice i specijalne sjedalice.

S menadžerskom stolicom  možete završiti sav svoj posao potpuno pouzdano. S jedne strane, stolica osigurava izuzetno udoban radni položaj, a s druge strane izgleda ozbiljno zahvaljujući ukupnom estetskom izgledu. Stoga je upravo prava stvar za menadžere. Menadžerske uredske stolice su dizajnirane kao moderan, stilski, ergonomski i funkcionalan dio radnog stola koji donosi pruža komfor i prestiž na radnom mjestu. Razne ergonomske mogućnosti podešavanja će Vam olakšati i učiniti svakodnevni rad lakšim. Menadžerske stolice dizajnirane su za intenzivnu upotrebu. Osim menadžerskih stolica postoje i menadžerske fotelje. Menadžerska fotelja je radna stolica s rukonaslonima i s naslonom za glavu kao mogućim dodatkom. Obično ga svrstavaju u kategoriju skupljih, managerskih modela s debljim ojastučenjem i skupljim dekorativnim materijalom. Slabijih je radnih karakteristika posebno zato što su takvi modeli obično manjih mogućnosti podešavanja i funkcija. Odabir između postojećih varijanti ovisi o pojedincu.

 

Operativna uredska stolica sastoji se od sjedala, postolja (nožišta) i naslona za leđa, sa ili bez rukonaslona. Rukonasloni su, u većini slučajeva, samo nadogradnja na postojeću konstrukciju stolice. Funkcionalno je prilagođena potrebama radnog mjesta, npr. radu na računalu, pisanju, čitanju, itd.

Konferencijske stolice i naslonjači služe za sjedenje prilikom održavanja sastanaka, konferencija i sličnih događaja, a nalaze se u kongresnim dvoranama i sobama za sastanke. Stolice za posjetitelje i čekaonice zajednički je naziv za stolice i klupe koje u uredskim prostorima služe za prijem i sjedenje gostiju i stranaka i u pravilu nemaju radni karakter.

 

Uredska stolica, u kojoj se dnevno provede osam ili više radnih sati, treba podrazumijevati ergonomski oblik i biti veoma udobna i kvalitetna. Ergonomske stolice su ključne za rad svakog zaposlenika koji ima problema sa boli u leđima ili ostalim mišićima. Znanstveno je dokazano da ergonomske uredske stolice pomažu u sprečavanju boli i neugode prilikom dugotrajnog rada za stolom.  Ergonomski radni stolci ne prisiljavaju korisnika na zauzimanje rigidnog položaja, nego mu omogućavaju dinamično sjedenje i savršeno balansiranje tijela. Na ergonomskom radnom stolcu tijelo automatski zauzima najbolji mogući položaj s maksimalnim rasterećenjem kralježnice. To ne samo da štiti od dugoročnih ozljeda, nego također omogućuje koncentriran rad bez umora pri sjedenju.

Lounge i ugostiteljske stolice su stolice za unutarnje i vanjsko okruženje koje odgovaraju svakom okruženju. Mogu se pronaći klasične i barske stolice, ovisno o uređenju interijera.

Pod specijalnim sjedalicama smatramo industrijske, gamerske, medicinske ergonomske i stolice za dugotrajnu upotrebu. Ergonomske stolice primjenjive su u bolnicama, domovima zdravlja, internističkim i specijalističkim ordinacijama, rehabilitacijskim centrima, laboratorijima, klinikama, veterinarskim ambulantama i slično.