Top vijest

ŠTO JE UREDSKI NAMJEŠTAJ?!

Uredski namještaj podrazumijeva širok spektar proizvoda koji čine elemente jednog uredskog okruženja. Uredski posao dominantno se obavlja u zatvorenim prostorima i dopušta uređenja od klasičnog, minimalističkog, eklektičnog, boho, romantičnog dizajna. Izbor je nevjerojatno velik, a najvažnije je da se osoba koja boravi, radi, donosi odluke u tom okruženju osjeća dobro.

Uredski namještaj koristi se za sjedenje, odlaganje dokumentacije, ali prije svega za rad i obavljanje različitih poslovnih aktivnosti. Uredski namještaj sastoji se od:

  • stolica, fotelja, sofa ili dvosjeda, trosjeda na kojima se sjedi
  • radnih i konferencijskih stolova na kojima se radi
  • polica, regala, komodi, ladičara i ormara na kojima se odlaže dokumentacija

Isto tako postoji nekoliko vrsta namještaja koji se koriste zavisno o potrebama poslovanja i o prostorima za koje je namještaj namijenjen:

OSNOVNI UREDSKI NAMJEŠTAJ – sastoji se od uredske stolice, stola i bilo koja vrsta ormara ili ladičara za pohranjivanje. Osnovni uredski namještaj lako je pomičan i vrlo lako se može preseliti sa jedne lokacije na drugu.

NAMJEŠTAJ PO MJERI – izrađuje se po preciznim mjerama i projektima, u dogovoru sa krajnjim korisnikom. Kod namještaja koji se izrađuje po mjeri kupac ima apsolutnu slobodu u biranju završnih materijala, boja dekora, točnih pozicija, željenog dizajna i stila.

SPECIJALAN NAMJEŠTAJ – pod specijalnim namještajem podrazumijeva se namještaj primjerice za laboratorije, ESD namještaj, namještaj za kontrolne sobe i sobe nadzora, radni namještaj i radne stolice za industriju. Kod opremanja prostora sa specijalnim namještajem vrlo je važno materijal koji se koristi. Tako na primjer za stolice koje se koriste u laboratorijima materijali moraju biti od poliuretanskog materijala koji je otporan na kemikalije i otopine koje bi mogle oštetiti stolicu. Isto tako tu su jako važne i same ergonomske funkcije stolice jer se za određena radna mjesta važno da se stolica može nagnuti prema naprijed jer je položaj tijela nagnut prema mikroskopu.

Nadalje, kod ESD stolica koje se koriste u okruženjima u kojima postoje okolnosti naboja statičkog elektriciteta, svi materijali koji su na stolici moraju biti provodljivi na način da se elektricitet može prazniti kroz vodljivu površinu.

Kod radnih mjesta na kojima se stolica koristi 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu i na kojoj sjedi više različitih osoba različite konstitucije, naglasak na robusnosti, udobnosti, izdržljivosti i ergonomiji je maksimalan. Za takva radna mjesta koriste se stolice za 24 satnu upotrebu ili XXL stolice.

MENADŽERSKI NAMJEŠTAJ – to je namještaj koji koriste menadžeri i direktori poduzeća. Radi se o visokokvalitetnim stolicama i namještaju koji je posebno dizajniran i atraktivan.

VAŽNOST UREDSKOG NAMJEŠTAJA

Uredski namještaj izuzetno je važan kako bi obavljanje posla bilo jednostavno i učinkovito. Uredsko okruženje tada je još i udobno, ugodno, produktivno i atraktivno. Postoji nekoliko čimbenika na koji utječe odabir uredskog namještaja:

  1. UČINKOVITOST – uredski namještaj povećava učinkovitost radnika na način da se oni osjećaju ugodno u svom radnom okruženju. Ako je radniku ugodno njegov rad je brži i učinkovitiji, na njegovu korist, kao i na koristi poslodavca.
  2. SMANJENJE TROŠKOVA – pravilno dizajniran i postavljen izgled ureda omogućava jednostavno i brzo kretanje između namještaja i među kolegama. Na taj način sve stvari je moguće obavljati brže i učinkovitije.
  3. SMANJENJE UMORA – svjetlo, moderno, prozračno okruženje sa detaljima poput biljke, slike ili ukrasa može pozitivno utjecati na smanjenje umora kod radnika.
  4. SIGURNOST RADNOG MJESTA – jedna od najvažnijih faktora ureda koji nažalost vrlo često bude zanemaren. Kod stvaranja radnih mjesta vrlo je važno osigurati uredsku stolicu zaposleniku koja je primjerena njegovoj građi i radnom mjestu. Isto tako vrlo je važno da drveni i metalni uredski namještaj nije proizveden od oštrih i izbočenih dijelova kako bi se izbjegle ozljede na radu. Isto tako vrlo je važno da sav namještaj bude pravilno montiran i pričvršćen.
  5. UGLED – zadnja, ali jako važan faktor svakog ureda. Kreirajte ured na način da se vaši kupci osjećaju ugodno kod vas i da o vama stvore sliku partera s kojima žele surađivati.

Uredski ormari, ladičari, komode

Klasični dizajn uredskog namještaja