Top vijest

STOLCI ZA CJELODNEVNI RAD

Imate problema sa kralježnicom, a stolac na Vašem radnom mjestu je toliko neudoban da gubite volju za radom i postajete mrzovoljni? Stolci za cjelodnevni rad su dobro rješenje za vaše probleme.

PROBLEM SJEDENJA

Većina ljudi radije sjedi, nego stoji. Poznato je da sjedenje zahtjeva manji rad mišića od stajanja i da je lakše raditi sjedeći jer sjedenje stabilizira položaj tijela. Međutim, sjedenje  povećava pritisak na među kralježnične diskove i do 35% u odnosu na stajanje. Osim toga, dugotrajno sjedenje može imati niz nedostataka s dugoročnim posljedicama po zdravlje čovjeka. Sjedeći posao pretpostavlja sjedenje većinu radnog vremena, ali uključuje kratkotrajno hodanje ili stajanje, a upravo se sjedećim poslom može opisati svakodnevni uredski rad.

Sjedeći položaj je najčešći radni položaj kojeg čovjek zauzima i u posljednje je vrijeme sve češći. Ako je taj položaj pravilan, onda on smanjuje zamor pri radu te pridonosi povećanju koncentracije i radnog učinka neovisno o vrsti posla. Osim toga, sjedeći položaj ima izvrstan značaj za opuštanje i odmor, osim naravno, potpune pasivne opuštenosti u ležećem položaju. Sve veći udio aktivnosti u sjedećem položaju i velik porast bolesti i trajnih deformacija kralježnice ističu važnost pravilnog odabira prikladne uredske radne stolice koja će svojim dimenzijama, konstrukcijom i ergonomskim oblikom smanjiti opterećenja kralježnice. Dosadašnji način razmišljanja o univerzalnim uredskim radnim stolicama morat će zamijeniti novi – individualni pristup.

OBVEZNI SASTAVNI DJELOVI ERGONOMSKIH STOLACA ZA DUGOTRAJAN RAD

Svaki element stolice bitan je pri kreiranju udobnosti. Stolci za dugotrajni rad odnosno upotrebnu dužu od 12 sati moraju sadržavati sljedeće dijelove:

  • Nožište je važan dio uredske stolice jer joj daje nužnu stabilnost i osnovnu mehaničku funkciju – mobilnost. Treba biti izrađeno od čvrstog i krutog materijala i dovoljnog raspona kako ne bi došlo do prevrtanja stolice pri naginjanju korisnika. Mobilnost se ostvaruje ugradnjom kotača na svaki od pet krakova. Za lakoću pokretanja važna je kvaliteta i vrsta kotača. Razlikuju se kotači za različite vrste podloga (podova) po kojima će se kretati. Plastični kotači pogodni su za površine prekrivene tepisima, dok su gumeni kotači pogodni za parkete, laminate i ostale vrste skliskih podova.
  • Sustav za namještanje ili podešavanje ima dvije uloge: prva je mehanička, a druga je vezana za udobnost sjedenja. Mehanički gledano ovaj sustav sastoji se od cilindra, osnovne osi na kojoj stoji cijela stolica i elemenata mehanizma na koji su konstrukcijski povezani sjedalo i naslon. Sa stajališta udobnosti sastoji se od pneumatskog cilindra za namještanje visine sjedala i mehanizma za namještanje položaja (nagiba) sjedala i naslona.
  • Sjedalo je jedini element stolice u kojem je ljudsko tijelo neprestano u dodiru i koji izravno utječe na osjećaj udobnosti/neudobnosti, ugode i zadovoljstva sjedenja. Stoga sjedalo mora biti takvo da stražnjicu i bedra optimalno podržava i ne vrši nepoželjan pritisak na dijelove tijela što se određuje kvalitetom i vrstom materijala ojastučenja, izborom dekorativnog sloja, ali i vrstom podloge sjedala.
  • Naslon je sljedeći važan element uredske radne stolice s gledišta ergonomije i podržavanja tijela. Lumbalni jastučić služi kao potpora lumbalnoj (slabinskoj) kralježnici i drži je u anatomski najpovoljnijem položaju te sprečava zakretanje zdjelice unazad. Uz pravilno korištenje izuzetno je koristan dodatak. Nasloni koji ne prate prirodnu zakrivljenost kralježnice mogu izazvati bolove u leđima. Relativno okomiti nasloni obavezno bi trebali imati lumbalni podupirač kao i stolice s visokim naslonom.
  • Rukonasloni služe naslanjanju i odmaranju podlaktica, odnosno ruku, a koristan su oslonac i pri sjedanju i ustajanju. Konstrukcijski se nastavljaju na sjedalo ili naslon, ovisno o izvedbi. Većina udobnih rukonaslona dovoljno su dugački da podupiru cijelu ruku i zglob šake, a uvijek moraju podržavati lakat.

KARAKTERISTIKE STOLICA ZA DUGOTRAJNI RAD

Kada kupujete stolac potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari:

  • Vrh naslona treba biti minimalno 50 cm visok od sjedala, naslon mora imati lumbalni podložak te biti lagano zakrivljen u razini toraksa. Mogućnost podešavanja nagiba naslona je od velike važnosti. Nadalje, dobra stolica mora imati mogućnost prilagodbe svakom korisniku.
  • Mora imati mehanizme za podešavanje visine, nagiba i dubine sjedala, mogućnost njihanja, mehanizam za podešavanje visine i širine naslona za ruke, podešavanje naslona za glavu i slično. Preporuka su synkro mehanizam, antischok sistem te multi lock funkcija.
  • Vrsta materijala kojim je presvučena radna stolica ne utječe u tolikoj mjeri na njenu kvalitetu, ali ako možete birati, izaberite one sa kvalitetnijim materijalom. Glavna preporuka pri odabiru materijala za stolice za dugotrajni rad je izbjegavanje sintetičkih materijala koji potiču znojenje.
  • Na dobro odabranoj stolici tijelo zauzima najbolji položaj te na taj način rasterećuje kralježnicu i osigurava povećanje koncentracije i maksimalni radni učinak.

 

Korisnici stolaca za dugotrajni rad

Stolice za dugotrajni rad namijenjene su korisnicima koji većinu svog radnog vremena provode sjedeći. Pretežno se koriste na poslovima kontole leta, nadzora, informatičkim poslovima, call centrima ali i u vrhunskim uredskim prostorima.

S obzirom na specifične vrste posla (poslovni koji zahtijevaju veliku koncentraciju u radu) korisnika stolaca za dugotrajni rad, veoma je bitna mogućnost individualne prilagodbe svih komponenti  i funkcija takvog stolca (naslona za glavu, naslona, sjedišta, rukonaslona…) kako bi se postigla maksimalna udobnost a samim time i produktivnost na radnom mjestu.