Top vijest

UREDSKA SJEDALICA – KOJU ODABRATI I KAKO JU KORISTITI

Stolice: sjedimo na njima na poslu, dok jedemo, idemo na spoj, gledamo televiziju, pa čak i kupujemo sjedeći na stolici. Ljudi sjede u prosjeku i do 13 sati svaki dan, što dovodi do zaključka da su na neki način stolice te koje su smrtonosne.

Istraživanja su pokazala da oni koji sjede više od četiri sata dnevno dok gledaju televiziju imaju 46 posto veću stopu smrtnosti od bilo kojeg uzroka od onih koji su sjedili ispred televizora manje od 2 sata. Druga istraživanja su otkrila da onima koji sjede više od pola dana se udvostručuje rizik da obole od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Sve u svemu, kada pričamo o bolestima oni koji sjede imaju 50% veću vjerojatnost umiranja od onih aktivnijih.

Sjedeći duže vrijeme je loše, jer ljudsko tijelo nije dizajnirano da bude besposleno. Rad u uredu uključuje mnogo sjedenja u položaju koji dodaje stres na strukture u kralježnici. Stoga, kako bi se izbjegla pojava i razvoj problema s kralježnicom, važno je imati uredski stolac koji je ergonomski i koji podupire donji dio leđa i potiče držanje.

Na raspolaganju stoji veliki izbor ergonomskih stolica. Ni jedna od tih stolica ne mora nužno biti najbolja no postoje neke stvari na koje treba obratiti pozornost prilikom odabira dobre ergonomske stolice. Ove stvari će omogućiti korisnicima da odaberu stolicu prema svojim individualnim potrebama.

S obzirom na konvencionalni stil stolice postoji nekoliko stvari koje bi ergonomski stolac trebao imati, uključujući:

 • Visina sjedala – visina sjedala uredske stolice jako je bitna i treba je biti lako podešavati uz pomoć jedne ručice. Visina bi trebala biti postavljena tako da korisnikova stopala budu ravno na podu, horizontalno sa bedrima i rukama.
 • Širina i dubina sjedala – sjedalo bi trebalo imati dovoljnu širinu i dubinu da korisniku bude udobno. Dubina sjedala mora biti dovoljna da se korisnik može nasloniti na naslon stolice, a pritom ostavljajući otprilike 5-6 centimetara između stražnje strane koljena i sjedala stolice.
 • Lumbalna podrška – Potpora donjeg dijela leđa je vrlo važna. Ako druže vrijeme sjedimo bez podrške za leđa može doći do grbljenja. Ergonomski stolac treba imati lumbalno podešavanje (visina i dubina) tako da si svaki korisnik može dobiti potporu za leđa koja njemu odgovara.

 

 • Naslon – Ako je naslon sjedala odvojen od sjedišta, treba biti podesiv po visini i nagibu. Treba biti u mogućnosti podržati prirodnu krivulju kralježnice sa naglaskom na pravilnu potporu lumbalne regije. Nasuprot, ako je sjedište i naslon kod stolice spojeno (u jednom komadu) onda naslon treba biti podesiv u nagibu naprijed-nazad sa mehanizmom zaključavanja u položaju koji odgovara korisniku.
 • Nasloni za ruke – Nasloni za ruke trebali bi biti dostupni na svakoj stolici. Oni bi trebali omogućiti korisniku da odmori svoje ruke i ramena. Podlaktica ne bi trebala biti na naslonu za ruku dok koristite tipkovnicu.
 • Okretni mehanizam – bilo koji uredski stolac trebao bi se jednostavno okretati tako da korisnik može doći do različitih područja svog radnog stola, bez naprezanja.

Kao alternativa više tradicionalnim uredskim stolicama, novi ergonomski stolci dizajnirani su tako da stvaraju dobru podršku, udobnost i promiču dobro držanje.

Klečeća stolica je uredski stolac koji nema naslon za leđa, a korisnik se nalazi u modificiranom klečećem položaju. Ovako dizajnirana stolica potiče korisnika na ispravno držanje pomicanjem kukova prema naprijed i usklađivanjem položaja leđa, ramena i vrata. Težina je raspoređena između zdjelice i koljena, što smanjuje pritisak na kralježnicu, a time se smanjuje stres i napetost u donjem dijelu leđa i mišića nogu.

Stolica nalik pilates lopti je još jedna sasvim druga vrsta ergonomske stolice. Kao što sam naziv kaže, to je lopta, koja je dovoljno velika da pruža podršku u dugotrajnom sjedenju i dobro funkcionira kao stolica za računalo. Glavna prednost ove vrste stolice je da potiče aktivno sjedenje i kretanje. Stolica malo odskakuje i tako se noge drže stalno u pokretu, što potiče cirkulaciju i održava mišiće zauzetima, smanjuje stres i umor. Sjedeći na takvoj vrsti lopte čini se teško, no svojim oblikom ona poboljšava držanje. Lopte se mogu napuhati prema želji korisnika.

Bez obzira koju vrstu ergonomske ili uredske se odlučili, treba napraviti kratke pauze tijekom dana kako bi poboljšali cirkulaciju. Ustajanje sa stolice s vremena  na vrijeme će potaknuti snažnije držanje, smanjiti pritisak na oči i umor.

Dok ste u sjedećem položaju, provjerite činite li sve kako bi se osiguralo zdravlje Vaše kralježnice. Donosimo 9 ergonomskih savjeta kako uskladiti svoje radno mjesto sa uredskom stolicom:

 • Provjerite svoj stav. Sjednite što je moguće bliže svom radnom stolu, Vaše nadlaktice moraju biti paralelne s vašom kralježnicom i Vaše ruke trebaju biti na radnoj površini. Laktovi moraju biti pod kutom od 90 stupnjeva. Ukoliko nisu, podesite svoj stolac (po visini) koliko je potrebno. Također, noge moraju biti savinute u koljenima pod kutom od 90 stupnjeva. Pokušajte zadržati taj stav što je duže moguće, a ukoliko se počnete grbiti, uzmite si pauzu te ustanite i istegnite se.
 • Nemojte sjediti previsoko. Do kraja radnog dana gležnjevi osobe prosječno naoteknu od 6-8 posto. Osobe koje imaju problema sa kralježnicom, nogama ili cirkulacijom mogu doživjeti oteklinu od 10-15 posto. Sjedeći na stolici koja je previsoka povećavate izglede da Vam gležnjevi oteknu. Za testiranje da li je Vaša stolica previsoka stavite prst pod bedro na kraju stolice. Ukoliko prst normalno stane između sjedala i bedra, stolica je na dobroj visini, a ukoliko postoji manje od širine prsta između sjedala i bedra, vaša stolica je previsoka.
 • Ukoliko morate podići svoje noge od tla zbog stolice ili stola koji je previsoko i ne može se podesiti razmislite o korištenju odmarača za noge, umjesto da Vam noge vise cijeli dan. Korištenje odmarača za noge će smanjiti pritisak na noge, što umanjuje bol u stopalima na kraju dana.
 • Ako ste neobično visoki i postoji više od prsta širine između Vašeg bedra i stolice razmislite o višem radnom stolu. Postavljanjem višeg radnog stola možete stolicu podići na odgovarajuću visinu koja će smanjiti pritisak na leđa.
 • Provjerite dubinu svog sjedišta. Dubina sjedišta je nešto o čemu ne razmišljate, ali ispravna dubina sjedišta može ublažiti bol u leđima. Dubina sjedišta odnosi se na duljinu između stražnjeg ruba i prednjeg ruba sjedala. Za provjeru pravilne dubine sjedenja sjednite na svoj stolac skroz do kraja. Provjerite prostor između prednjeg ruba svoje stolice i Vaše potkoljenice tako da stavite šaku između ruba stolice i potkoljenice. Ako može stati cijela šaka između, vjerojatno imate dovoljno prostora za cirkulaciju. Ako ne, stolica je vjerojatno preduboko.
 • Naslon uredske stolice trebao bi biti takav da se može prilagoditi svakom pojedinom korisniku. Dodatna potpora na naslonu stolice podupire prirodnu krivulju leđa tako da se stražnji mišići ne moraju naprezati održavajući ispravan stav. Bez odgovarajućeg naslona s vremenom dolazi do zamora mišića i dolazi do naginjanja tijela prema naprijed, naprežući donji dio leđa.
 • Gledajte svoje držanje. Mnogo puta, radnici imaju stolice sa odličnim naslonom za leđa, a ne znaju to iskoristiti, jer sjede na rubu stolice. Svakako treba razmišljati o tome da pritisnete svoju stražnjicu na naslon stolice jer tako izbjegavate dodatni stres na svoju kralježnicu.
 • Vrh zaslona računala treba postaviti tako da je u visini očiju. Ako je zaslon prenizak biti će potrebno nagnuti se naprijed da bi smo vidjeli što piše na zaslonu. Budući da to ne možemo učiniti s prijenosnim računalom, njega bi trebalo postaviti na povišeni dio (npr. hrpa knjiga) kako bi zaslon bio u visini očiju, a koristiti prijenosnu tipkovnicu koja bi bila u našoj neposrednoj blizini. S druge strane, neki vole koristiti svoju tipkovnicu na prijenosnom računalu, no onda bi trebalo računalo spojiti sa zasebnim zaslonom koji se nalazi u visini očiju. Također je bitno da tipkovnica bude u neposrednoj blizini. Tipkovnica bi trebala biti dovoljno blizu tijela tako da se nije potrebno naginjati naprijed da dođemo do nje. Oba lakta bi trebala biti uz tijelo kada sjedimo i tipkamo, a ne ispred njega.
 • Prilagodite rukonaslone. Nasloni za ruke imaju važnu ulogu pri uklanjanju boli u vratu i ramenima te smanjuju pogrbljenost prilikom sjedenja na stolici. Podesite svoje naslone za ruke do točke u kojoj se Vaše ruke blago otvaraju na ramenima. Na taj način će rukonasloni omogućiti podršku za lakat i preuzeti težinu sa ramena.

Možda ćete se nakon što pročitate ove savjete odlučiti na kupovinu nove stolice. No, onda treba uzeti u obzir sve ove faktore: visina, širina, dubina, materijal, rukonasloni, naslon i lumbalna potpora.